Wacht niet te lang met de aanvraag van eHerkenning

Met eHerkenning inloggen op het werkgeversportaal UWVPer 1 november moeten organisaties die het werkgeversportaal van het UWV gebruiken verplicht overstappen naar eHerkenning. Huub Janssen, dossierhouder elektronische identiteit van het ministerie van Binnenlandse Zaken, en Rik Verhoog, businessunitmanager bij Robidus, lichten de voordelen van eHerkenning toe.

eHerkenning is een inlogmiddel dat binnenkort verplicht is voor organisaties die digitaal zaken doen met de overheid. Als intermediair tussen werkgevers en medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt, valt Robidus daaronder. eHerkenning beveiligt uitwisseling van gegevens, wat belangrijk is voor Robidus: gezondheidsgegevens van cliënten mogen niet op straat komen te liggen.

Dat werkt als volgt: stel dat iemand met een handicap een werkgever vindt, dan helpt Robidus met de aanvraag van subsidie bij het UWV. In die aanvraag staan al haar persoonlijke gegevens, en dus is het belangrijk dat die informatie goed beschermd blijft. eHerkenning regelt dat alleen iemand van wie de identiteit bekend is en over de juiste machtiging beschikt, er toegang toe heeft. In tijden van cybercriminaliteit kan het geen kwaad om te weten wie waarop heeft ingelogd, en zo identiteitsfraude te voorkomen.

De overstap naar eHerkenning is wel iets om op tijd aan te denken. Omdat op 1 november 2019 alle werkgevers en intermediairs die het portaal gebruiken moeten zijn overgeschakeld, is het beter om vandaag, dan morgen aan de procedure te beginnen: hoe langer men wacht, hoe drukker het vermoedelijk zal zijn. De aanvraagprocedure vergt ook wat uitzoekwerk aan de kant van de aanvrager. Alleen aanvragers die staan ingeschreven in het handelsregister van de KvK mogen persoonlijk tekenen voor een middel, en niet elke organisatie zal dat even scherp hebben.

Maar als eHerkenning eenmaal is aangevraagd, is inloggen snel geregeld. Het is nog het best te vergelijken met iDEAL: één centraal systeem dat met meerdere banken werkt. eHerkenning werkt met meer dan 400 overheidsorganisaties: zodra gebruikers de juiste machtiging hebben, kunnen ze bij elk van die portalen inloggen.

Wacht niet te lang met de aanvraag van eHerkenning

Ervaringen

Heeft u ervaring met dit onderwerp?

Beoordeel dit artikel:
Beoordeling Be the first one!

Uw mening is belangrijk! Schrijf een review!