Digitaal paspoort wordt vervangen door eHerkenning

eHerkenning aanvragenNa 20 jaar trouwe dienst, verdwijnt het digitale paspoort. De veiligheid ervan is gedateerd en de opvolger van dit digitale identiteitsbewijs staat al klaar: eHerkenning. Overheidsorganisaties gebruiken eHerkenning al als de standaard manier van inloggen. Het is de bedoeling dat de verzekeringsbranche eind 2020 ook volledig is overgestapt op eHerkenning. Hoewel eHerkenning nu al veelvuldig gebruikt kan worden, zal het in de toekomst onmisbaar zijn. Daarom gebruikt de overheid ook de slogan: ‘eHerkenning: straks onmisbaar, nu verkrijgbaar’.

Waarom verdwijnt het digitale paspoort?
Het digitale paspoort is een online identiteitsbewijs dat in 1997 is geïntroduceerd. Het heeft ruim 20 jaar goed gewerkt, maar is nu gedateerd in de veiligheid en de mogelijkheden. In de praktijk bleek bijvoorbeeld dat het digitale paspoort vaak gebruikt werd door verschillende mensen binnen een organisatie. Dit, terwijl een digitaal paspoort persoonsgebonden hoort te zijn. Mede hierdoor is de nieuwe standaard voor veel dienstverleners de zogenaamde twee-factor-authenticatie waarbij je dient in te loggen met een combinatie van gebruikersnaam/wachtwoord en een gegenereerde code die je op een mobiele telefoon kunt ontvangen. Deze twee-factor-authenticatie is niet mogelijk met het digitale paspoort, maar wel met eHerkenning.

Wat is eHerkenning?
Dit is een afsprakenstelsel tussen overheid en bedrijven. eHerkenning is in Nederland de standaard voor veilig inloggen namens een organisatie bij zowel overheden als bedrijven. Met eHerkenning komen er op sectorniveau ook lagere kosten, als je dit vergelijkt met de huidige situatie met het Digitaal Paspoort. Dienstverleners gaan betalen in staffels per transacties, met een plafondtarief boven een bepaald aantal transacties. Tevens kunnen centrale voorzieningen als Single Sign-on en ketenmachtigingen ingevuld worden in het verlengde van het gebruik van eHerkenning.
Het is nu al mogelijk om te starten met eHerkenning aanvragen. Hoewel het eHerkenning aanvragen tijd in beslag kan nemen, werkt het heel goed. U kunt eHerkenning aanvragen bij een van de erkende leveranciers die op onze site worden aangeraden.

Digitaal paspoort wordt vervangen door eHerkenning

Ervaringen

Heeft u ervaring met dit onderwerp?

Beoordeel dit artikel:
Beoordeling Be the first one!

Uw mening is belangrijk! Schrijf een review!