Belastingdienst

Om op het online portaal Mijn Belastingdienst Zakelijk in te loggen, kunnen organisaties gebruik maken van eHerkenning niveau 3 (EH3). Hiermee kunt u al geruime tijd inloggen op het nieuwe portaal van de Belastingdienst, vanaf begin 2020 wordt het stapsgewijs voor steeds meer organisaties de meest praktische methode van inloggen; op een aantal uitzonderingen na. U kunt het best zo snel mogelijk beginnen met eHerkenning aanvragen, het kan soms enkele weken duren voor een aanvraag verwerkt is. 

Wacht niet met het aanvragen van eHerkenning tot februari, als u dit nodig heeft voor de loonaangifte over januari. De loonaangifte moet namelijk uiterlijk 29 februari zijn ingediend en dit kan voor veel ondernemers alleen met eHerkenning niveau 3.

Inloggen met eHerkenning kan bij de Belastingdienst op het nieuwe portaal ‘Mijn Belastingdienst Zakelijk’. Dit nieuwe portaal vervangt stap voor stap het oude portaal.
Inloggen op dit nieuwe zakelijke portaal van de Belastingdienst kan op een aantal manieren, die ook worden beschreven in dit artikel. Zzp’ers kunnen bijvoorbeeld inloggen met zowel EH3, als DigiD. Daarnaast heeft een organisatie niet per se eHerkenning nodig wanneer het gebruik maakt van een intermediair of een system2system-koppeling met de Belastingdienst. Een groot voordeel van inloggen met eHerkenning niveau 3 is dat u hetzelfde eHerkenningsmiddel ook kunt gebruiken om in te loggen bij andere overheidsorganisaties zoals het UWV.

Een veel voorkomende vraag die wij krijgen is: Vanaf wanneer is eHerkenning verplicht voor de Belastingdienst?. Maar zoals hierboven beschreven is eHerkenning niet iets dat wordt verplicht bij het zakelijke online portaal van de Belastingdienst, er zijn andere inlogmethodes. U kunt uzelf dus beter de vraag stellen ‘Heeft mijn organisatie eHerkenning nodig om in te loggen bij de Belastingdienst?’.

eHerkenning aanvragen voor de Belastingdienst

Mede door het veranderen van het portaal, kunnen de diensten van de Belastingdienst nog wijzigen. Zo komt de machtiging ‘inkomstenbelasting’ bijvoorbeeld te vervallen. Bij het eHerkenning aanvragen raden we daardoor aan om te kiezen voor een zogenaamde ‘algemene machtiging’ of een ‘dienstverlenersmachtiging’. Met deze machtigingen bent u automatisch altijd bevoegd om bij alle diensten van de Belastingdienst in te loggen. Wanneer u voor specifieke diensten kiest, en een van de diensten veranderd of verdwijnt, dan kan het zijn dat u opnieuw machtigingen moet wijzigen.

Volg ons blog voor het laatste nieuws over eHerkenning aanvragen voor de Belastingdienst.

back to menu ↑ Diensten bij de Belastingdienst

Onderstaande diensten worden bij de Belastingdienst aangeboden. Stapsgewijs worden steeds meer diensten uit dit rijtje aangeboden op het nieuwe zakelijke portaal van de Belastingdienst ’Mijn Belastingdienst Zakelijk’.

2 Total Score

Diensten
 • Omzetbelasting (Btw-aangifte)
 • correctie btw-aangifte (suppletie)
 • opgaaf ICP
 • rekeningnummer opgeven of wijzigen
 • Loonheffingen 2019
 • aangifte vennootschapsbelasting 2018
 • Belastingdienst Generiek Portaal
 • Intermediairdienst
 • Bankrekeningnummers ondernemer
 • Beheer contactgegevens
 • Mijn Belastingdienst
 • Inkomstenbelasting
Beoordeling 1 (1 votes)

Wilt u eHerkenning aanvragen om in te loggen op Mijn Belastingdienst Zakelijk, vraag dit dan aan op niveau 3. Het advies is om dit eHerkenningsmiddel te koppelen aan een ‘dienstverlenersmachtiging’ waarmee ingelogd kan worden op alle diensten van de Belastingdienst, nu én in de toekomst.

eHerkenning: straks onmisbaar, nu verkrijgbaar.

back to menu ↑ Inloggen met eHerkenning bij de Belastingdienst

Stap 1.  Bezoek belastingdienst.nl en klik op  “inloggen met eHerkenning”

Stap 2. Kies een van de erkende leveranciers (Connectis, Creaim | Reconi, Digidentity, KPN, Quovadis, Z login) en klik vervolgens op “Verder”.Inloggen met eHerkenning Belastingdienst voor Dienstverleners

Stap 3. Vul uw gebruikersnaam en wachtwoord in, vul vervolgens de code in via uw telefoon of OTP device en vervolg het proces.

Resultaat: U bent nu ingelogd bij de Belastingdienst

back to menu ↑ Over de Belastingdienst

Als onderdeel van het Ministerie van Financiën heft en int de Belastingdienst Nederlandse belastingen. De Douane, die zorg draagt voor in-, uit- en doorvoer van goederen valt onder de Belastingdienst, net als Toeslagen, dat zorgt voor inkomensafhankelijke toeslagen, en de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD), die fiscale, financiële en economische fraude tegengaat.

Ervaringen

Heeft u ervaring met Belastingdienst?

Beoordeling:
Beoordeling 1 (1 votes)

Uw mening is belangrijk! Schrijf een review!