Zes tips voor de btw-aangifte voor startende ondernemers

Zes tips btw aangifte ondernemers

Op woensdag 31 juli moet de btw-aangifte en -betaling voor het tweede kwartaal zijn ingediend. Voor startende ondernemers maakt de Belastingdienst dit eenvoudig, via het nieuwe ondernemersportaal, ‘Mijn Belastingdienst Zakelijk’. Daarop kan worden ingelogd met eHerkenning.

Het aantal ondernemers blijft groeien: in de eerste helft van 2019 waren dat er 11 procent meer dan in dezelfde periode in 2018. Niet iedereen heeft even scherp wanneer aangifte en betaling moeten worden opgestuurd. Moet het bijvoorbeeld ook wanneer er geen omzet is gedraaid? En welke gegevens zijn er eigenlijk nodig om die aangifte überhaupt te kunnen doen? Hierbij zes tips.

  • Noteer deadlines voor btw-aangifte

Vergeet nooit meer te betalen: zet de data in je agenda. Door bovendien twee weken voor de deadline een herinnering in te stellen, voorkom je dat je het vergeet – en daarmee ook een verzuimboete. De deadlines voor aangifte zijn 31 juli, 31 oktober, 31 januari en 30 april.

  • Gebruik Mijn Belastingdienst Zakelijk

Door met DigiD in te loggen op Mijn Belastingdienst Zakelijk, kun je gebruik maken van het nieuwe ondernemersportaal. Daarvoor hoeft niets extra’s te worden geregeld: het oude portaal blijft ook dit jaar nog bestaan.

  • Hou de administratie wekelijks bij 

Btw-aangifte wordt makkelijker met een goede administratie. Deze begint bij een goed boekhoudpakket, dat goed bij de onderneming past. Mocht je daarbij nog extra hulp willen, dan biedt de Belastingdienst in hoofdstuk vier van het Handboek ondernemen een goede handleiding voor het stapsgewijs opzetten van een goede administratie.

  • Dien de aangifte altijd in

Ook als er geen btw afgedragen hoeft te worden, moet de aangifte worden ingediend: daarop hoeft dan alleen te worden gezegd dat er niets is om aan te geven.

  • Denk aan de kleineondernemersregeling

Wie een jaaromzet van minder dan € 20.000 heeft, valt vanaf 1 januari onder de nieuwe kleineondernemersregeling (KOR). Dat betekent: vrijstelling voor de btw, en dus van de btw-aangifte. Meer informatie hierover is te vinden op belastingdienst.nl/kor.

  • Geef correcties op tijd door

Wie vorig kwartaal is vergeten een factuur mee te nemen in de btw-aangifte, kan correcties tot € 1.000 meenemen in de volgende ronde. Hogere bedragen zijn ook als correctie door te geven, maar dan via het online formulier op Mijn Belastingdienst Zakelijk. 

Zes tips voor de btw-aangifte voor startende ondernemers

Ervaringen

Heeft u ervaring met dit onderwerp?

Beoordeel dit artikel:
Beoordeling Be the first one!

Uw mening is belangrijk! Schrijf een review!