Vanaf wanneer is eHerkenning verplicht voor de Belastingdienst?

Mijn Belastingdienst Zakelijk eHerkenning

Bij de Belastingdienst is eHerkenning niveau 3 (EH3) nog niet verplicht maar het zal niet lang meer duren. Er zullen echter wel uitzonderingen zijn en de verplichting van eHerkenning gebeurt in fases. Lees dus goed of deze verplichting van eHerkenning ook voor uw organisatie van toepassing is. Overheidsinstanties verplichten eHerkenning niveau 3 stapsgewijs; het UWV is al over en de Belastingdienst is de volgende, al zal het op een andere manier gaan en met meer uitzonderingen.

Hoe verplicht de Belastingdienst eHerkenning?

De Belastingdienst verplicht eHerkenning stapsgewijs door het introduceren van het nieuwe portaal ‘Mijn Belastingdienst Zakelijk’ waar stap voor stap nieuwe diensten op worden aangeboden. Dit portaal is al in gebruik en werkt al achter eHerkenning niveau 3. Hoewel eHerkenning dus voor bijna alle rechtsvormen noodzakelijk zal zijn, bestaan er ook uitzonderingen:

  • Zzp’ers en eenmanszaken kunnen kiezen of ze met DigiD of EH3 willen inloggen.
  • Wanneer u gebruik maakt van een intermediair dan heeft u zelf niet per sé eHerkenning nodig.
  • Wanneer uw organisatie gebruik maakt van een system2system-koppeling met de Belastingdienst dan kunt u gewoon op deze manier blijven communiceren.

Het voordeel van mijn Belastingdienst Zakelijk, naast de extra veiligheid van eHerkenning, is dat het moderner is. Zo werkt het goed op tablets en smartphones en kunt u tijdens het indienen van een aangifte tussentijds uw gegevens opslaan.
Diensten die momenteel op het nieuwe portaal van de Belastingdienst achter eHerkenning worden aangeboden zijn:

  • btw-aangifte doen
  • een btw-aangifte corrigeren
  • een rekeningnummer opgeven of wijzigen
  • loonaangifte 2019 doen
  • aangifte vennootschapsbelasting 2018 doen
  • een opgaaf intracommunautaire prestaties (opgaaf ICP) doen

Wat gaat de Belastingdienst nog meer achter eHerkenning verplichten?

De Belastingdienst verplicht steeds meer diensten achter eHerkenning, behalve voor de hierboven beschreven uitzonderingen. Maar vanaf wanneer is eHerkenning verplicht voor de Belastingdienst? In principe is de belofte gemaakt dat in 2020 alles achter eHerkenning wordt verplicht. Stapsgewijs worden er meer diensten aangeboden op het nieuwe portaal ‘Mijn Belastingdienst Zakelijk’ en in 2020 zal het oude portaal helemaal verdwijnen. De verwachting is zelfs dat dit al in begin 2020 zal gebeuren, maar een officiële datum is nog niet bekend gemaakt.

eHerkenning aanvragen kan lang duren

Onze tip is om niet te wachten maar zo snel mogelijk te starten met het aanvragen van eHerkenning. De wachttijden bij de leveranciers van eHerkenning zijn al lang vanwege de overstap van het UWV en ze zullen niet korter worden wanneer de Belastingdienst meer gaat communiceren over eHerkenning. Wachttijden kunnen nu al oplopen tot enkele weken en wanneer meer ondernemers eHerkenning aanvragen t.b.v. inloggen op Mijn Belastingdienst Zakelijk, des te langer deze wachttijden zullen worden.

Vanaf wanneer is eHerkenning verplicht voor de Belastingdienst?

Ervaringen

Heeft u ervaring met dit onderwerp?

Beoordeel dit artikel:
Beoordeling Be the first one!

Uw mening is belangrijk! Schrijf een review!