Standard Business Reporting (SBR) gebruiken om financiële rapportages aan te leveren

Standard Business Reporting

Ondernemers moeten periodiek financiële rapportages aanleveren aan banken en overheden. Onder meer de Kamer van Koophandel, het Centraal Bureau voor de Statistiek en de Belastingdienst vragen om deze gegevens – maar niet allemaal om precies dezelfde. Dankzij Standard Business Reporting (SBR) wordt het eenvoudiger om gegevens uit administraties eenvoudig te hergebruiken.

Gegevens doorgeven met SBR

De Belastingdienst ontvangt aangiften voor inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting en de opgaaf intracommunautaire prestaties (ICP) via Digipoort. Dit doen bedrijven zelf; de intermediair levert een jaarrekening bij de KvK aan, net als statistiekopgaven aan het CBS en kredietrapportages aan de banken.

Om SBR te kunnen gebruiken, moet een softwarepakket het wel ondersteunen. Op www.SBRSoftwareCheck.nl is na te gaan voor welke pakketten dit geldt.

PKIoverheid servicescertificaat

Om via Digipoort gegevens aan te kunnen leveren, is een Public Key Infrastructure (PKI) overheidcservicescertificaat benodigd. Bedrijven kunnen daarmee hun bestanden digitaal ondertekenen en de bestanden veilig aan Digipoort aanleveren.

Goed om rekening mee te houden: hoewel eHerkenning op betrouwbaarheidsniveau 4 ook gebruik maakt van een PKIoverheid servicescertificaat, is bovenstaand certificaat niet automatisch bruikbaar voor SBR, en andersom.

Standard Business Reporting (SBR) gebruiken om financiële rapportages aan te leveren

Ervaringen

Heeft u ervaring met dit onderwerp?

Beoordeel dit artikel:
Beoordeling Be the first one!

Uw mening is belangrijk! Schrijf een review!