Inlogmiddelen voor online zakendoen met de overheid

Online zakendoen met de overheid

Burgers gebruiken DigiD om zaken te regelen met de overheid; bedrijven doen dit met eHerkenning. Vanuit het buitenland kunnen burgers en bedrijven zich identificeren Europees goedgekeurde (eIDAS) inlogmiddelen.

  • DigiD

Steeds meer zaken zijn online met de overheid te regelen met DigiD. Diensten van gemeenten, provincies en uitvoeringsorganisaties, maar ook ziekenhuizen, universiteiten, zorgverzekeraars en pensioenfondsen bieden soms DigiD als inlogmiddel aan. DigiD is alleen beschikbaar voor burgers.

  • eHerkenning

Bedrijven die online zaken met de overheid willen regelen, kunnen daarvoor gebruik maken van eHerkenning. Dit is een inlogmiddel voor bedrijven die staan ingeschreven bij de KvK. De werking is min of meer hetzelfde als bij DigiD: voor ondernemers biedt eHerkenning toegang tot meerdere organisaties (ongeveer 400), zolang de juiste machtigingen zijn toegekend.  

  • Europees erkende inlogmiddelen (eIDAS)

Omdat eHerkenning werkt volgens de richtlijnen van eIDAS, kan het ook in andere Europese landen worden gebruikt. Ditzelfde geldt voor inlogmiddelen uit België, Duitsland, Estland, Italië (nog niet bruikbaar bij Nederlandse loketten, wel in andere landen), Kroatië en Spanje. De komende jaren zullen daar nog meer inlogmiddelen bijkomen. Let wel op: dit geldt alleen voor eHerkenning, niet voor DigiD. Daarvoor is al wel een goedkeuringstraject opgestart.

Inlogmiddelen voor online zakendoen met de overheid

Ervaringen

Heeft u ervaring met dit onderwerp?

Beoordeel dit artikel:
Beoordeling Be the first one!

Uw mening is belangrijk! Schrijf een review!