Intermediair machtigen voor Belastingdienst via DigiD Machtigen

Ketenmachtiging eHerkenningOndernemers die in moeten loggen bij de Belastingdienst om een aangifte in te dienen, hebben in veel gevallen eHerkenning niveau 3 nodig. Voor eenmanszaken is (voorlopig) een uitzondering gemaakt; zij kunnen inloggen met hun DigiD. Dat betekent ook dat u als vertegenwoordiger van een eenmanszaak, een intermediair kunt machtigen via ‘DigiD Machtigen’. Met DigiD Machtigen kunt u een intermediair machtigen om namens uw eenmanszaak bijvoorbeeld de aangifte inkomstenbelasting te doen.

Probleem DigiD Machtigen

Helaas is de optie DigiD Machtigen niet zonder problemen. Wanneer uw intermediair namelijk een eenmanszaak is, dan is het niet mogelijk om op deze manier uw intermediair te machtigen. Er is een technisch probleem waardoor intermediairs die eenmanszaak zijn, niet via DigiD Machtigen gemachtigd kunnen worden.

Oplossing: ketenmachtigingen

Is uw intermediair een eenmanszaak en wilt u diegene machtigen om namens uw organisatie te handelen bij de Belastingdienst? Dan kunt u dit wél doen via eHerkenning met een ketenmachtiging. Dan maakt het niet uit of uw organisatie, of die van uw intermediair een eenmanszaak is. Uw intermediair heeft een actief eHerkenningsmiddel van niveau 3 nodig en kan u dan uitnodigen tot het afgeven van een ketenmachtiging. Wanneer u deze heeft afgegeven kan uw intermediair op een veilige manier online zaken voor u doen met de Belastingdienst.
Lees hier meer over ketenmachtigingen

Wat is een ketenmachtiging?

Door een ketenmachtiging af te geven aan een intermediair (een tussenpersoon of accountant), geeft u deze organisatie de bevoegdheid om namens uw organisatie te handelen met eHerkenning. U kunt dan per dienst, of per dienstverlener aangeven wat deze intermediair namens uw organisatie mag doen. U kunt bijvoorbeeld specifiek aangeven dat uw intermediair alleen de loonaangifte namens uw organisatie mag doen. De organisatie waaraan u de ketenmachtiging afgeeft kan dan zelf bepalen welke werknemer met uw ketenmachtiging aan de slag gaat. Deze medewerker moet dan natuurlijk wel eHerkenningsmiddel hebben op niveau 3.

Hoe kunt u een ketenmachtiging afgeven?

Normaal gesproken ligt het initiatief tot het regelen van ketenmachtigingen bij de intermediair. Zij weten namelijk al welke machtigingen zij van u nodig hebben en zij hebben er ook het meeste belang bij dat dit direct geregeld wordt. Daarom is ons advies altijd dat u het afgeven van een ketenmachtiging het best eerst kunt bespreken met uw intermediair. Niet alle leveranciers van eHerkenning bieden de mogelijkheid om ketenmachtigingen af te geven. Wij hebben een overzicht gemaakt van de verschillende leveranciers die ketenmachtigingen aanbieden en de kosten die daaraan verbonden zijn.
Overzicht ketenmachtigingen

Intermediair machtigen voor Belastingdienst via DigiD Machtigen

Ervaringen

Heeft u ervaring met dit onderwerp?

Beoordeel dit artikel:
Beoordeling Be the first one!

Uw mening is belangrijk! Schrijf een review!