Gratis VOG aanvragen voor organisatie: Volledig stappenplan

eHerkenning VOG aanvragenAan de aanvraag van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) zijn offline en online normaalgesproken kosten verbonden, maar via het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is dit gratis: daar is een Regeling Gratis VOG voor vrijwilligers van kracht.

Gratis VOG aanvragen: welke stappen moet u daarvoor doorlopen? 

Stap 1. Organisatie aanmelden

Bij het aanmelden van een organisatie, is het belangrijk dat beleid kan worden geupload, beschreven of aangetoond via een link naar de eigen website.

Stap 2. Controle door het contactpunt

Na aanmelding volgt een controle door het contactpunt. Mochten daarbij onduidelijkheden zijn of vragen opkomen, dan wordt er contact opgenomen. Zo niet, dan wordt de aanmelding doorgezonden naar het CIBG, het orgaan dat de aanmelding toetst. Hiervan krijgt u een melding.

Stap 3. Het ministerie keurt de aanmelding goed of af

Tot acht weken na controle door het contactpunt kan het ministerie de aanmelding goedkeuren of afwijzen. Bij afwijzing ontvangt u een schriftelijk afwijzingsbesluit dat bij de KvK staat geregistreerd. Bij goedkeuring krijgt u een bericht van het contactpunt, en wordt uw organisatie gepubliceerd op de website van het ministerie, als onderdeel van een verzamelbesluit.

Stap 4. VOG’s klaarzetten

Vervolgens kunt u voor uw vrijwilligers VOG’s gaan klaarzetten door in te loggen met eHerkenning op betrouwbaarheidsniveau 1. Uw vrijwilligers moeten beschikken over een DigiD. Daarbij moet minstens één van de screeningsprofielen 84 en 85 worden aangevinkt. Er kan ook worden gekozen voor extra profielen, bijvoorbeeld wanneer een vrijwilliger ook financiële zaken afhandelt.

Gratis VOG aanvragen voor organisatie: Volledig stappenplan

Ervaringen

Heeft u ervaring met dit onderwerp?

Beoordeel dit artikel:
Beoordeling Be the first one!

Uw mening is belangrijk! Schrijf een review!