Hoe exporteurs zich kunnen voorbereiden op de Brexit

exporteurs brexit eherkenning

Volgens de laatste afspraken zal het Verenigd Koninkrijk op 31 oktober 2019 de EU verlaten. Daarmee wordt het een zogenoemd ‘derde land’: er komen meer regels voor export naar en import vanuit het VK. Bedrijven die handelen met het VK, doen er dan ook goed aan om nu alvast actief voorbereidingen te treffen. 

De eisen, die na 31 oktober gaan worden gesteld aan de import en export van sierteelt- en AGF-producten zijn nog niet bekend. Het zou goed kunnen dat deze anders gaan zijn dan vóór de Brexit. Hoe dan ook zullen bedrijven die blijven handelen met het VK aanvragen voor koppelingen aan andere douanesystemen zo snel mogelijk door moeten geven. 

Wat er anders wordt

Zendingen naar het VK zullen na de Brexit moeten worden gecontroleerd op eisen van het VK. Het Kwaliteits Controle Bureau (KCB) zal elke zending controleren; om die controle plaats te laten vinden, moeten deze bedrijven zich registreren via de KCB-website. Daar komen kosten bij kijken, net als voor de NVWA-exportdocumenten. Wanneer de zending het VK is binnengekomen, zullen de Britse autoriteiten nog steeds een ingangscontrole uitvoeren. Dat zorgt voor vertraging.

Wat u nodig heeft 

Voordat er naar een ‘derde land’ geëxporteerd kan worden, is een fytosanitair certificaat, eHerkenning en toegang tot e-CertNL (voorheen CLIENT Export) benodigd. Vervolgens is er een EORI-nummer benodigd – anders kan er met het Verenigd Koninkrijk geen handel worden gedreven.

Fytosanitair certificaat

Een fytosanitair certificaat kan worden aangevraagd bij export naar een ‘derde land’. Omschrijving, gewicht, land van oorsprong en eindbestemming van de artikelen moeten daarin worden opgenomen. Voor welke producten het nodig gaat zijn, is nog niet duidelijk.

  • eHerkenning

Om via e-CertNL een fytosanitair certificaat aan te vragen, is eHerkenning nodig. Daaraan zijn kosten verbonden. Wie nog geen eHerkenning heeft, kan dat aanvragen.

  • e-CertNL

In e-CertNl wordt alle noodzakelijke informatie voor export geregistreerd. De keuringsdiensten kunnen in dit systeem nagaan of aan alle exporteisen is voldaan. Als dit het geval is, kan de inspecteur van het KCB het fytosanitair certificaat waarmaken in het bijzijn van een onbezoldigd NVWA-ambtenaar.

Hoe exporteurs zich kunnen voorbereiden op de Brexit

Ervaringen

Heeft u ervaring met dit onderwerp?

Beoordeel dit artikel:
Beoordeling Be the first one!

Uw mening is belangrijk! Schrijf een review!