eHerkenning niveau 3 aanvragen

eHerkenning niveau 3 aanvragen

eHerkenning niveau 3 aanvragen kunt u bij zes erkende leveranciers. Daarbij zijn de kosten verschillend peraanbieder. Sommige aanbieders bieden voor een hogere prijs meer opties, zoals extra machtigingen om bij een dienst in te mogen loggen, OTP-devices voor het ontvangen van eenmalige codes (ook per SMS), of spoedprocedures.

De duur van een contract is 1, 3 of 5 jaar; de opties verschillen per aanbieder. Wat wel overeenkomt, is een lagere prijs bij een langere contractduur. Als een middel wordt gewijzigd, worden extra kosten in rekening gebracht.

eHerkenning niveau 3 aanvragen: benodigdheden

Voor de aanvraag van eHerkenning is een aantal documenten benodigd. Veel aanbieders bieden een overzicht van de documenten die per middel/machtiging nodig zijn. Door deze op voorhand te verzamelen, voorkomt u verrassingen. Voorbeelden van deze documenten zijn een recent KvK-uittreksel van de organisatie, en een kopie van het legitimatiebewijs van de beoogde gebruikers.

Verschillende betrouwbaarheidsniveaus

Er zijn vijf verschillende niveaus van eHerkenning: EH1, EH2, EH2+, EH3 en EH4. Hoe hoger het niveau, hoe strenger en beter de beveiliging. EH3 is het op één na strengste niveau. Bij deze aanvraag wordt gecontroleerd of een bevoegd vertegenwoordiger inderdaad toestemming geeft om het middel aan te vragen. Na uitgifte zijn een gebruikersnaam en pincode benodigd en een per SMS verstuurde tijdelijke code.

Waar eHerkenning niveau 3 gebruikt kan worden

In augustus 2018 stond het aantal organisaties dat gebruik maakt van eHerkenning op 345, 250.000 inlogmiddelen, 6 miljoen logins per jaar en 800 aangesloten diensten. Daarbij kunt u denken aan organisaties op alle bestuurlijke niveaus: rijksoverheid, gemeente en provincies en waterschappen. Veel daarvan maakten gebruik van eHerkenning op betrouwbaarheidsniveau 1, maar in 2019 is bij steeds meer overheidsdiensten niveau 3 de standaard: dit om ervoor te zorgen dat privacygevoelige gegevens veilig kunnen worden achtergelaten. Tientallen overheidsdiensten vragen er al naar.

Goed om te weten is dat een eHerkenningsmiddel gestapeld wordt: wie nog in wil loggen met eHerkenningsmiddelen op een lager niveau, kan dat met het opgewaardeerde middel doen. Belangrijke dienstverleners die nu al vragen om eHerkenning op niveau 3, zijn:

Een volledig overzicht met aangesloten organisaties vindt u op de website van eHerkenning.

Ervaringen

Heeft u ervaring met dit onderwerp?

Beoordeel dit artikel:
Beoordeling Be the first one!

Uw mening is belangrijk! Schrijf een review!