eHerkenning niveau 1 gaat verdwijnen

Nu de Wet digitale overheid door de Tweede Kamer is aangenomen, Aanbieders van eHerkenninglijkt het een kwestie van tijd voor de Wet in werking zal treden. Hoogstwaarschijnlijk zal dit al op 1 juli 2020 gebeuren. De Wet digitale overheid heeft als doel om veilig en betrouwbaar inloggen bij de overheid mogelijk te maken. De wet stelt dat een inlogmiddel aan bepaalde eisen moet voldoen om door de overheid gebruikt te mogen worden. Het laagste niveau eHerkenning, niveau 1, voldoet niet aan deze eisen. Dit heeft als gevolg dat overheidsinstanties niet meer gebruik mogen maken van eHerkenning niveau 1. Met de ingang van de Wet digitale overheid zal dus een hoger niveau eHerkenning nodig zijn om bijvoorbeeld een VOG aan te vragen of om bij het RVO in te loggen.

eHerkenning niveau 3 aanvragen

De Wet digitale overheid gaat overheidsorganisaties verplichten om hun diensten achter een hoger niveau eHerkenning te beveiligen. Welk niveau dit exact zal zijn, dat moeten de dienstverleners de komende maanden gaan bepalen. De algemene verwachting is dat dit eHerkenning niveau 3 zal zijn. Dit wordt gezien als dé standaard van eHerkenning en sluit het best aan op de eisen die gesteld worden in de Wet digitale overheid. Zo is er bijvoorbeeld sprake van een identiteitscontrole en werkt inloggen aan de hand van twee-factor authenticatie (wachtwoord + Sms-code).

Gebruikt u eHerkenning niveau 1 om bijvoorbeeld een VOG aan te vragen, of om bij een van de diverse gemeentes in te loggen? Dan raden we u aan om op tijd te upgraden naar niveau 3. Met dit niveau zit u zeker goed en dan bent u goed voorbereid op wat komen gaat. Wachten tot het laatste moment wordt afgeraden, omdat de verwerkingstijd van een eHerkenning aanvraag in drukke periodes kan oplopen tot enkele weken.

Hoe werkt eHerkenning upgraden?

Het upgraden van eHerkenning is vrij eenvoudig. U vraagt simpelweg een nieuw eHerkenningsmiddel aan en vult hierbij dezelfde gegevens in van de werknemers die nu eHerkenning hebben van een lager niveau. Uw leverancier van eHerkenning zal er dan voor zorgen dat het huidige EH1-contract niet wordt verlengt en dat er een nieuw contract wordt aangemaakt voor het hogere niveau.

Een duidelijke beschrijving over hoe upgraden werkt, vindt u via onderstaande knop.

eHerkenning niveau 1 gaat verdwijnen

Ervaringen

Heeft u ervaring met dit onderwerp?

Beoordeel dit artikel:
Beoordeling Be the first one!

Uw mening is belangrijk! Schrijf een review!