eHerkenning en de NVWA

Om online zaken te kunnen doen met de NVWA en andere overheidsdiensten, hebben ondernemers eHerkenning nodig. Daarmee kunnen zij zich identificeren en vervolgens een klantnummer aanvragen bij de NVWA. Daarmee kunnen keuringen en diensten worden aangevraagd. eHerkenning heeft een aantal belangrijke voordelen: zo hoeven ondernemers niet voortdurend opnieuw gegevens in te vullen bij het inloggen bij een overheidsorganisatie, en weet de overheid andersom met wie er zaken worden gedaan.

Stappenplan eHerkenning aanvragen voor NVWA

  1. Ondernemers of organisaties die gebruik willen maken van eHerkenning, moeten daarvoor ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel.
  2. Vervolgens machtigt u een medewerker om zaken de doen met de NVWA, en selecteert u de diensten waarvoor deze machtigingen gelden.
  3. eHerkenning is verkrijgbaar bij zes erkende aanbieders. Bij het aanvragen van eHerkenning is het belangrijk om rekening te houden met:
  • welke middelen een aanbieder aanbiedt
  • wat de doorlooptijd van een eHerkenningsmiddel is (meestal 1 tot 5 werkdagen)
  • hoe de vervangingsprocedure geregeld is
  • of de aanbieder over een helpdesk beschikt
  • welk betrouwbaarheidsniveau benodigd is (voor de NVWA is dit betrouwbaarheidsniveau EH2+)

   4.  Het duurt gemiddeld één tot vijf werkdagen om een eHerkenningsmiddel te leveren; na ontvangst kan worden ingelogd op alle diensten en keuringen die de NVWA en verschillende andere overheidsorganisaties aanbieden.

Overige aandachtspunten

  • eHerkenningsleveranciers hanteren vanaf betrouwbaarheidsniveau 2 een machtigingenregisteren waarin per dienst wordt vastgelegd welke medewerker is gemachtigd namens een bedrijf. Dit gebeurt door wettelijke vertegenwoordigers van bedrijven of machtigingenbeheerders: zij geven ook wijzigingen en machtigingen door aan de erkende aanbieders.
  • Wie gebruik maakt van e-CERTNL om exportinspecties door de NVWA aan te vragen, heeft ook een machtiging voor de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland nodig, aangezien de RVO deze dienst aanbiedt. Deze webdienst maakt gebruik van betrouwbaarheidsniveau 2+.

eHerkenning en de NVWA

Ervaringen

Heeft u ervaring met dit onderwerp?

Beoordeel dit artikel:
Beoordeling Be the first one!

Uw mening is belangrijk! Schrijf een review!