Waarom eHerkenning aanvragen niet gratis is

eHerkenning gratiseHerkenning wordt in Nederland door zes verschillende, door de overheid geselecteerde leveranciers uitgegeven. Dat is een gevolg van de totstandkoming van eHerkenning: een publiek-private samenwerking. De voorloper van eHerkenning, DigiD voor bedrijven, was in functionaliteit en mogelijkheden te beperkt. Daarom werd besloten tot de ontwikkeling van een nieuw platform, dat in 2010 beschikbaar werd gesteld: eHerkenning.

In principe staat het iedere private partij die dat wil vrij om leverancier te worden, zolang deze zich maar houdt aan het zogenoemde Afsprakenstelsel eHerkenning. Daarin staan afspraken over onder meer beheer, beveiliging, ontwikkeling en functionaliteiten, waarmee de kwaliteit van de dienstverlening wordt gegarandeerd: alle aanbieders moeten aan deze afspraken voldoen. Logius, de IT-organisatie van de overheid, houdt daarop toezicht.

Zes leveranciers van eHerkenning

Op dit moment zijn er zes leveranciers van eHerkenning: Connectis, CreAim Reconi, Digidentity, KPN, QuoVadis en Z login. Zij voldoen allemaal aan dezelfde strenge eisen en standaarden, maar mogen onderling wel concurreren. De verschillende partijen onderscheiden zich daarom op het gebied van bijvoorbeeld aanvullende SLA’s, maatwerk en samenwerking met bestaande softwareleveranciers.

Als commerciële bedrijven willen de leveranciers aan hun dienstverlening winst overhouden. De kosten die ze maken en het personeel dat ze in dienst hebben zitten in de prijs van het middel verrekend. En zoals bij elke dienst hangt het tarief ook samen met de dienstverlening. Hoe lager de prijs, hoe langer de verwerkingstijd. Bij sommige leveranciers is het mogelijk om te vragen om een spoedproces, waardoor een aanvraag sneller verloopt. Uiteraard zijn daaraan extra kosten verbonden.

eHerkenning is niet gratis: bekijk de kosten per leverancier

Reconi KPN Z login Quovadis We-ID Digidentity
EH3 middel 1 jaar € 43 € 45 € 45 € 45 € 45 € 41
Opvragen KvK uittreksel € 7,50 € 7,50 Gratis Gratis Gratis Gratis
1 Machtiging EH3 Gratis Gratis Gratis Gratis Gratis Gratis
SMS Gratis Gratis Gratis Gratis Gratis Gratis
Beheermodule Gratis Gratis Gratis Gratis Gratis Gratis
Face-to-face controle € 20 € 10 Gratis Gratis Gratis Gratis
Totaal € 70,50 € 62,50 € 45 € 45 € 45 € 41
Reconi Review KPN Review Z login Review Quovadis Review We-ID Review Digidentity Review

Toelichting


Zoals te zien is in het overzicht hierboven, zijn er drie leveranciers die gezamenlijk de laagste prijs hanteren. Wij raden momenteel Z login aan omdat ze naast de laagste prijs, ook de duidelijkste aanvraagprocedure en de beste klantenservice hebben.

Bij Z login kunt u uw werknemers onbeperkt gratis voor diensten machtigen, terwijl dit bij andere leveranciers slechts gedeeltelijk gratis is. Zo moet u bij Reconi bijbetalen na 10 machtigingen en bij KPN moet u al na 5 machtigingen bijbetalen.

Bovenstaande tarieven zijn voor eHerkenning op niveau 3 met een geldigheid van 1 jaar. Bij het bepalen van een geldigheidsduur zijn twee dingen belangrijk:
1. eHerkenning verlengen is net zoveel werk als het aanvragen van eHerkenning. Hoe langer de geldigheidsduur, hoe minder werk het u kost.
2. Als u een langer contract afsluit, dan betaalt u per jaar lagere kosten.

Bij Z login zijn de machtigingen en Beheermodule GRATIS , daarom adviseren wij Z login

* Tarieven zijn per middel per jaar (laatst gecontroleerd op 10-07-2019) 

Waarom eHerkenning aanvragen niet gratis is

Ervaringen

Heeft u ervaring met dit onderwerp?

Beoordeel dit artikel:
Beoordeling Be the first one!

Uw mening is belangrijk! Schrijf een review!